Κοινωνική Αλληλεγγύη-Γενικά

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
(Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας)

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια πάνω στα οποία κτίστηκε και τα οποία στηρίζουν από ιδρύσεώς του το ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Εάν λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας των τελειοφοίτων μας στα ΑΕΙ η εκπαιδευτική προσφορά του Λεοντείου θεωρείται ξεχωριστή, τότε η κοινωνική προσφορά του οφείλει να θεωρηθεί ως μοναδική.
O Άγιος Μαρκελλίνος Σαμπανιά, ιδρυτής της Αδελφότητας των Μαριανών Αδελφών, έλεγε: "Χρειαζόμαστε χριστιανούς δασκάλους για να μορφώσουν τα παιδιά μας!" Σήμερα, οι Μαριανοί Αδελφοί καλλιεργούν τους δασκάλους και τους καθηγητές του σχολείου σε μία νέα στάση ζωής αλλά και παιδαγωγικής μέριμνας που μέλημά της έχει τη συμπαράσταση στον άνθρωπο και ειδικότερα στον πιο αδύνατο. Με τη βοήθειά τους, οι μαθητές μας, και των τριών βαθμίδων (Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου), συμμετέχουν άμεσα στις διάφορες μορφές φιλανθρωπικής δραστηριότητας που προτείνονται αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Παντού όπου κι αν πηγαίνουμε , έχουμε την ευκαιρία ν' αγγίξουμε τον ανθρώπινο πόνο: φτώχεια, πείνα, εγκατάλειψη …Εμείς θέλοντας να τους βοηθήσουμε τους προσφέρουμε τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα κλπ. ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Τα "κέρδη" όμως που αποκομίζουμε είναι πολύ περισσότερα, αφού η ψυχική επαφή και η φιλιά που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μας και σε κείνους που επισκεπτόμαστε είναι πρωτόγνωρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κάθε φορά συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο το ρόλο μας αλλά και το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε ως άνθρωποι και κυρίως ως χριστιανοί , αφού αυτό που λείπει είναι η αγάπη και αυτήν οφείλουμε να προσφέρουμε.
Ειδικότερα: 
1. Καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ένας μαθητής από κάθε τμήμα συγκεντρώνει σε ειδικό κουμπαρά τις προσφορές των συμμαθητών του που προέρχονται κυρίως από τις προσωπικές οικονομίες τους (χαρτζηλίκι). Το σύνολο των χρηματικών αυτών προσφορών, αποτελεί το ΤΑΜΕΙΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΜΑΘΗΤΗ.

2. Πραγματοποιείται ετήσιος Αποκριάτικος χορός με Λαχειοφόρο αγορά από προσφορές των μαθητών. Όλα τα έσοδα του χορού προστίθενται στο Ταμείο Φιλοπτώχου.

3. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε προγράμματα οργανώσεων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το σχολείο μας ανέλαβε την αναδοχή 18 παιδιών μέσω της Οργάνωσης ActionAid.

4. Βοηθούμε υλικά και ηθικά την ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας, Ορθόδοξης και Καθολικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

5. Συμπαραστεκόμαστε στους ανά τον κόσμο Μαριανούς Αδελφούς οι οποίοι ζουν και εργάζονται, ως ιεραπόστολοι, στις υποανάπτυκτες χώρες.

6. Τέλος, συχνά πραγματοποιούνται έκτακτοι έρανοι προς ανακούφιση λαών οι οποίοι πλήττονται από πείνα (Σομαλία, Αιθιοπία), πόλεμο (Ρουάντα, Σερβία), σεισμό (Τουρκία) κλπ.

7. Τα έσοδα του Φιλόπτωχου Ταμείου δαπανώνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στην ετήσια ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ. Πρόκειται για μία χριστιανική-φιλανθρωπική δραστηριότητα, παραμονές των μεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα ή/και Πάσχα). Η ημέρα ξεκινά πάντα με Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας οι μαθητές μας με βαθιά κατάνυξη προσεύχονται υπέρ των πιο αδυνάτων, ενώ στη συνέχεια με πνεύμα αγάπης, αναχωρούν για το ίδρυμα το οποίο "έχουν υιοθετήσει" από την αρχή της σχολικής χρονιάς . Στόχος τής δραστηριότητας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας και η επαφή τους με άτομα που έχουν ανάγκη τη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας (άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχά ή εγκαταλειμμένα παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ.).

8. Το έργο των "Ομάδων Αγάπης" έχει διπλή διάσταση αφού συνδυάζει την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών μας με την προσφορά στο πιο αδύνατο. Αποτελούνται από εθελοντές μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν στιγμές από το Ευαγγέλιο επισκεπτόμενοι ανά δεκαπέντε ημέρες (Κυριακή πρωί), ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, φτωχές οικογένειες κλπ, προσφέροντας με την παρουσία τους λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς.

9. Προωθούμε την αδελφοποίηση του σχολείου μας με σχολεία των οποίων οι μαθητές ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

10. Συνάπτουμε ανταλλαγές των μαθητών μας με μαθητές σχολείων από χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία), με στόχο την αλληλογνωριμία και την αλληλεγγύη των λαών.

 

Αναζήτηση

Εγγραφές 2018-2019

Επισκέπτες

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
99
280
379
4335
626887
54.159.30.26
6
0
6